2008. augusztus 20., szerda

Országtorta-portya a Zilában

Az elmúlt évben lelkesen fogadtam a születésnapi tortakészítés és kóstolgatás országos rítussá avanzsálását, s örülök, hogy az ötlet nem csak egy alkalomra szólt. Hagyomány – már tavaly is volt :) –, hogy augusztus 20-a alkalmából országtorta készül. A tavalyi Madártejes torta után, ez évben, Szatmári szilva tortát „kaptunk” meglepetésként. Külön öröm, hogy az általam igen kedvelt Zila Kávéházhoz kötődik ismét az országtortakészítés.
A tavalyi metódust követve, idén is ebéd után indultam tortabeszerző portyára az autentikus Zila Kávéházhoz. Megjegyzem, nagyon jó, hogy a kávéház mellett egy jó ideje kényelmes parkolóból – korábban a szembejövő autó-, valamint a mindkét irányból támadó villamosforgalommal is meg kellett küzdeni – néhány lépést kell csak kibírni, hogy zsákmányul ejthessük az ez évi célpontot. A Kávézó elektromos rendszerébe valami huncutság bújt, mert percenként kialudt a pultvilágítás, kiment az áram. De minden jó, ha jó a vége hozzájutottam a megfelelő tortaporcióhoz, Zilás csomagolópapírban és Zilás szatyorban sikerült is hazamenekíteni.
Szép kontrasztos rétegek, sötétbarna és krémszínű, nyúlnak el a sötét piskótalapokon. Az apró diószemek izgalmát újra és újra keresi a nyelvem, hol a szilvaíz, hol a csokikrém kellemes íze dominál, talán a marcipánkrém a legkevésbé érezhető. Jóval testesebb a Szatmári szilva torta a tavalyi könnyedebb, bájosabb madártejes alkotásnál. Mindkettőt szeretjük, ám ízlésemhez a könnyedebb sütemény áll közelebb. A kis áttört csoki virágával szívesen gondolok a Madártejes finomságra. De szilváspajtásnak is csak gratulálhatok! S közben, már a jövőre gondolok…

Rettenthetetleneknek e recept: http://augusztus20.freeblog.hu/archives/2008/08/02/A_Recept/

Korábban:
A Madártejes tortáról: http://digifotoim.blogter.hu/?post_id=182096
A Ziláról: http://szinhazesmiegymas.blogter.hu./?post_id=144541
Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: